Németh Bálint - Karikagyűrű-szakértő 06 20 436 65 91

Németh Karikagyűrű

Németh Karikagyűrű

Amit az aranyról tudni érdemes

2016. november 29. - nebalint

88736_1237785299.jpg

Az arany több mint 6000 éve társunk az életben. Ez idő alatt jelentése egybeforrt az „Isteni erővel”, illetve a hatalom és a gazdagság szimbóluma lett. Népek és kultúrák emelkedtek fel, vagy épp tűntek el miatta. 

Az arany a természetben elemi állapotban előforduló, a történelem kezdetei óta ismert, jellegzetesen sárga nemesfém, a periódusos rendszer 79.eleme. Vegyjele Au. Latin neve: Aurum

Forrás: Wikipédia

Az arany tiszta állapotában igen képlékeny, jól nyújtható és puha fém. Kevesen tudják, hogy 1 gramm aranyból 2 kilométer hosszú drótot lehet készíteni. Ebből adódóan a színarany nem alkalmas ékszerek és használati tárgyak előállítására. 

Ahhoz, hogy keményebbé és ellenállóbbá tegyük, különböző fémekkel kell ötvöznünk. Az ötvözetekben lévő színarany mennyiségét finomsági fokokban határozzuk meg, ami összefügg a karát jelöléssel. A 24 karát jelöli a színaranyat. Leggyakoribb ötvözetei a 22, a 18 és a 14 karát. Nézzük mit is jelentenek ezek pontosan:

A 22 karátos aranyötvözet finomságát, azaz a színarany tartalmát, a következőképpen számolhatjuk ki: 22 / 24 = 0,916. Tehát 1 gramm 22 karátos arany 0,916 gramm színaranyat tartalmaz.

A 18 karátos aranyötvözet finomságának kiszámítása: 18 / 24 = 0,750. Tehát 1 gramm 18 karátos arany 0,750 gramm színaranyat tartalmaz.

A 14 karátos aranyötvözet színarany tartalmának kiszámítása: 14 / 24 = 0,583. Tehát 1 gramm 14 karátos arany 0,583 gramm színaranyat tartalmaz.

Az arany színét az ötvöző anyagként mellé került fém befolyásolja. A három legnépszerűbb szín, ha arany ékszerről van szó: a sárga, a fehér és a rozé.

img_9871.jpg

Fehérarany gyűrű készítés közben - Németh Bálint

Egy azonos súlyú 14 karátos fehér-, sárga- vagy rozéarany gyűrű színarany tartalma pontosan megegyezik. Színbeli különbségüket csupán az ötvözőanyag adja.

Azért, hogy a fehérarany kissé sárgás színét kiküszöböljük, ródium bevonattal szoktuk ellátni. A ródium a platina fémek közé tartozik, kemény felületet és magas fehér színű fényt ad az ékszereknek. Tudni kell azonban, hogy ez csak egy felületi bevonat, ami idővel, a használat miatt, lekophat. Ezért pár évente érdemes felkeresni egy szakembert, hogy megújítsa az ékszer felületét.

Manapság gyakran lehet találkozni, titán, acél vagy épp kerámia gyűrűkkel. Az aranygyűrű, azonban sok szempontból messze a legjobb választás mind közül. Méretre állíthatók, nemesfémből készülnek és szimbolikájukban sokkal jobban illenek ahhoz, amiért hordjuk őket. Nem hiszem, hogy véletlenül társítanák az „Isteni erővel”. Emellett nem szabad elfelejteni: az arany mindig is értékes volt és az is lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemethkarikagyuru.blog.hu/api/trackback/id/tr7412009636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása