Németh Bálint - Karikagyűrű-szakértő 06 20 436 65 91

Németh Karikagyűrű

Németh Karikagyűrű

Milyen karikagyűrűt válasszunk?

2016. november 23. - nebalint

img_9776.jpg

Ha az esküvői torta nem úgy sikerül, ahogy elterveztétek, az is kellemetlen dolog, de sokkal feledhetőbb emlék ahhoz képest, mintha a karikagyűrűtökkel lenne valami gubanc. Hogy veletek ez még véletlenül se történhessen meg, összeszedtem azokat a legfontosabb szempontokat, amiket feltétlenül át kell gondolnotok a gyűrűk kiválasztása során.

Hová, kihez menjünk?

Elsőre szinte mindenki az interneten néz körül, hogy lássa mi is a választék. Ez sokat segíthet abban, hogy kiderüljön, mi az, ami tetszik, és mi az, ami kevésbé áll közel hozzátok. Ezután érdemes személyesen is körüljárni a témát, megnézni élőben a gyűrűket. A plázák ékszerboltjaiban eladók dolgoznak, nem ékszerészek, ezért ott nagy szakértelemre ne számítsatok. Kérjétek inkább, szakember segítségét, hisz mégis csak egy életre szóló választásról van szó.

Miből legyenek a gyűrűk?

Mindenképpen nemesfémből készült gyűrűt javaslok, hiszen nem véletlenül használják több ezer éve ékszerek készítésére ezeket az anyagokat.

A nemesfémek olyan fémek, amelyek – a nem nemes fémek többségével ellentétben – ellenállnak a korróziónak és a nedves levegő oxidáló hatásának. A nemesfémek ára – többnyire a földkéregbeli ritka előfordulásuk következtében – jellemzően magas. A nemesfémek közé az alábbi elemeket szokás sorolni : ruténium, ródium, palládium, ezüst, ozmium, irídium, platina és arany.

Forrás: Wikipédia

Az ezüst viszonylag puha, így, ha ezt a fémet választjátok, számolnotok kell azzal, hogy a karikagyűrűk nem lesznek olyan tartósak, mint aranyból készült társaik.

A platinagyűrűk – bár számos előnyük ismert – nem igazán terjedtek még el hazánkban. Kevés ékszerész foglalkozik ilyen gyűrűk készítésével. Sőt, az aranynál csak jóval magasabb áron juthatnátok hozzá!

A legkézenfekvőbb megoldás az arany, amelyből választhattok 14 vagy 18 karátosat is. A karátszám azt jelöli, hogy mennyi színaranyat tartalmaz az ötvözet. Minél magasabb a karátszám, annál több arany kerül bele, viszont annál puhább lesz az ékszer. Mivel a karikagyűrű ki van téve a mindennapi használatnak, így a legjobb választás a 14 karátos ötvözet. Itthon a legtöbb helyen ezt használják az ékszerészek.

Milyen színt válasszunk?

Alapvetően háromféle színt különböztetünk meg: a sárga-, a fehér- és a rozéaranyat.

fullsizerender.jpg

Három különböző színű aranygyűrű, Saját készítés

Tanácsos olyan színű gyűrűket választani, amik passzolnak a már meglévő ékszeritekhez. Érdemes észben tartani, hogy közülük is karikagyűrű lesz az örök darab.

Egy biztos: a sárgaarany sose megy ki a divatból, így azzal nem tudtok mellé nyúlni!

Milyen fazon mellett döntsünk?

A klasszikus karikagyűrűknek két alapvető csoportja van: a négyzetes és a féldomború keresztmetszetű. 

img_7154_copy.jpg

img_7040_copy.jpg

Négyzetes és féldomború gyűrűk, Saját kollekció

Ez a két fazon a legkedveltebb. Hordás szempontjából hosszú távon a féldomború kialakítás a legkényelmesebb. A gyűrűk szélességét tekintve, szintén sok lehetőségetek van. Amikor felpróbáljátok az ékszereket, általában gyorsan eldől, hogy melyik típus áll jól, illetve melyik kényelmes. A leggyakoribb az 5 és a 6 milliméteres szélesség, de nem ritka a 4 vagy a 3 mm-es sem.

Milyen méretet válasszunk?

Kényelmes méretet érdemes választani, annak a kéznek a gyűrűsujjára, amin végleg hordani szeretnétek az ékszert. Nem szabad sem kisebbet sem nagyobbat venni, még akkor sem, ha azt gondoljátok, „később majd biztos kihízom” vagy „kifogyom”. Az ilyen alapon választott gyűrűt, vagy elhagyjátok majd, vagy iszonyatosan kényelmetlen lesz. Ne aggódjatok, egy tapasztalt ékszerésznek nem okoz gondot, ha később módosítani kell a méreten! Azoknál a gyűrűknél, amiket körben kövek díszítenek, azonban már más a helyzet: ezek méretét nem lehet később korrigálni. Érdemes a választásnál erre is gondolni.

Legyen kő a gyűrűkben?

Kevés olyan hölggyel találkoztam, aki egy gyémántra nemet tudott volna mondani. Ezzel ellentétben kifejezetten ritka az, ha egy férfi kövekkel díszített gyűrűt szeretne viselni. Kár, mert szerintem egy férfinak készült köves karikagyűrű is lehet igényes: például el tudnék képzelni egy fekete gyémántokkal díszített darabot is erre a célra.

Karikagyűrűbe csakis gyémántot vagy zafírt ajánlok, mert ezek bírják leginkább a „gyűrődést”, így még 100 év múlva is gyönyörűek lesznek a kövek. A cirkóniával díszített gyűrűt jobb elfelejteni! Maximum 5 évet bír ki egy ilyen kő, utána nem csak, hogy nem lesz már szép, de kifejezetten csúnyává válik. Ha köves gyűrűt szeretnél, akkor inkább válassz egy apró gyémántot, mint 10 utánzatot!

Mi a helyzet a véséssel?

A vésés, ami kerülhet a külső vagy a belső felületre is, még személyesebbé teheti a gyűrűtöket. Ha kívülre kerül, akkor ott idővel megkophat. Így amennyiben ebben gondolkodtok, érdemes odafigyelni a tervezésénél arra, hogy a minta elég mély legyen, és így ellenálljon az időnek. Egyébként ez inkább technikai kérdés, amit az ékszerésznek kell profin megoldani. Emellett kifejezetten ajánlani szoktam a gyűrűk belső felületének vésését. Szerintem sokkal személyesebbé teheti a gyűrűtöket egymás neve, egy számotokra fontos dátum vagy bármi olyan gondolat vagy minta, ami összeköt benneteket.

fullsizerender_1.jpg

Belső ujjlenyomatos gyűrű, Saját készítés

Mennyibe kerül?

Egy sztenderd arany karikagyűrű párt – amiből nincs kispórolva az anyag, nem üreges és tartós – átlagosan 160.000 forintért már el lehet készíttetni. Persze a végösszeg több tényezőtől is függ: a karátszámtól, a mérettől, a fazontól, illetve attól is, hogy szeretnétek-e bele követ vagy vésést.

Ha valóban olyan gyűrűket akartok, amik egy életen át elkísérnek titeket, akkor ezzel az alapárral tudtok kalkulálni. Ettől lefelé és felfelé is lehet eltérés, de ha egy pár gyűrű ára jócskán ez alatt az összeg alatt van, akkor ott már gyanakodni kell, mert valószínűleg nem stimmel valami.

Véleményem szerint, sok mindenen lehet és sokszor kell is fogni anyagilag esküvőszervezés közben, de a karikagyűrűk azok, amiken nem éri meg spórolni! 

Törtarany beszámítás?

Ha van bármilyen felesleges arany ékszeretek otthon - fél pár fülbevaló vagy szakadt nyaklánc - akkor érdemes azt összeszedni, mert sokat tudtok vele spórolni. A gyűrűk árának nagy részét ugyanis, általában az alapanyag, azaz az arany ára teszi ki.

Ha a behozott arany ékszer színe eltér attól, amit a karikagyűrűknek megálmodtatok, akkor se aggódjatok! Az ötvözetből ugyanis csak a színaranyra lesz szükségem, amiből már bármilyen árnyalatú karikagyűrűt el tudok készíteni számotokra.

Remélem, sikerült minden felmerülő kérdésetekre választ adnom. Ha még több információra lenne szükségetek a témával kapcsolatban, keressetek bátran! 

www.nemethkarikagyuru.hu

Facebook: https://www.facebook.com/nemethkarikagyuru/

Telefon: 06 20 436 65 91

img_9692.jpg

Németh Bálint - Karikagyűrű-szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://nemethkarikagyuru.blog.hu/api/trackback/id/tr8111986848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trisi · www.alphawing.hu 2016.11.23. 13:35:35

Zseniális aláfestés az indexen: "A gyűrűvűsűrlűs tipikusan olyan téma, amit nem árt komolyan végiggondolni. "
süti beállítások módosítása