Németh Bálint - Karikagyűrű Szakértő 06 20 436 65 91

Németh Karikagyűrű

Németh karikagyűrű

2017. május 10. - nebalint

A Viasat Trendközelben műsora készített velem riportot. Ha karikagyűrű készítésről és választásról beszélgettünk. Ha gyűrűt keresel tarts velem. 

 

Milyen gyűrű illik hozzád?

 

montazs.jpg

Szeretnéd megtudni milyen gyűrű passzol hozzád?

 

Van egy jó hírem :) Készítettem egy tesztet, amit ha kitöltesz megtudod, hogy néz ki álmaid gyűrűje!

Kíváncsi vagy?

Nincs más dolgod, mint a linkre kattintani, válaszolni 6 egyszerű kérdésre és én megmutatom neked azt a gyűrűt ami hozzád passzol!

Kalandra fel, kattints a linkre:

→ Nagy Karikagyűrű Teszt ←

 

Karikagyűrű típusok

fullsizerender_5.jpg

Karikagyűrűk készülőben, Saját fotó

 

A karikagyűrűket a keresztmetszetük alapján két fő csoportba lehet sorolni: négyzetes és féldomború.

Négyzetes

Megjelenésében erre szokták mondani, hogy modern vagy egyszerű. Igaz is mert ennél a fazonú gyűrűnél nem lehet egyszerűbbet készíteni. Ezeknek a típusú gyűrűknek az ereje az egyszerűségében rejlik. A viszonylag nagy sima felület alkalmas arra, hogy akár bonyolultabb vésés kerüljön rá vagy kövekkel díszítsük. A karikagyűrűk szélessége általában 4 és 6 miliméter közé tehető. Ha ez a fazon tetszik mindenképp a végső döntés elött próbáld fel és próbálgasd az ujjadon mert nem minden ember tartja kényelmesnek.

duna_arany_4.jpg

Négyzetes sárga arany karikagyűrű pár "Duna" - Saját kollekció

narva_feher_2.jpg

Négyzetes fehér arany karikagyűrű pár briliánsokkal "Narva" - Saját kollekció

 

Féldomború

Ez a klasszikus fazonú karikagyűrű, ami soha nem megy ki a divatból. Ha James Bond egyszer esküvőre adná a fejét akkor tuti ilyen gyűrűje lenne. Ezzel a típusú gyűrűvel egyszerüen nem lehet mellé nyúlni. Természetesen ezt a fazont is véséssel vagy kövekkekel még egyedibbé lehet tenni. A gyűrűk szélessége itt is a 4 és 6 miliméter között szokott alakul. Ez az a fazonú gyűrű ami a lehető legkényelmesebb. Ez a féldoború keresztmetszetnek köszönhető amitől szinte érezhetetlen hordás közben.

temze_arany_1.jpg

Féldomború sárga arany karikagyűrű pár "Temze" - Saját kollekció

blanda_feher_3.jpg

Féldomború fehér arany karikagyűrű pár briliánsokkal "Blanda" - Saját kollekció

 

A karikagyűrűk fazonjának természtesen csak a képzelet szab határt, minden párnak azt szoktam javasolni, hogy a klasszikusan kialakult formáktól csak abban az esetben térjünk el ha az indokolt. Nem véletlenül alkultak ki ezek a fazonok, hisz ezek a legkényelmesebbek. Gyűrűiteket mindennap hordani fogjátok így fontos, hogy kényelmesek legyenek. Természetesen egyedi dolgokat is meg lehet oldani, de fontos, hogy gondos tervezés előzze meg és az aranyszabály amit nem szabad elfelejteni: A kevesebb néha több! Ha mégis egyedibbé szeretnétek tenni: itt olvashattok róla bővebben.

Ha kérdesed volna a témával kapcsolatban keressen bátran

 

 

 

Mitől lesz a karikagyűrűd egyedi?

fullsizerender_1.jpg

Karikagyűrű belső ujjlenyomattal, Saját készítés

 

Ha a karikagyűrűtöket ékszerésznél készíttetitek akkor valószínűleg kézzel fog készülni így több lehetőségetek is van, hogy valami személyeset csempésszetek bele. Nézzük a leggyakoribb dolgokat.

Vésés

Vésés kerülhet kívülre vagy belülre is. Ha kívülre kerül a vésés akkor ott idővel megkopik, ha ilyenben gondolkodtok akkor érdemes már eleve úgy tervezni a gyűrűt, hogy a minta olyan mély legyen ami az időnek ellenáll. Ez inkább technikai kérdés amit az ékszerész fog megoldani. Belülre viszont kifejezetten ajánlani szoktam. Szerintem sokkal személyesebbé tudja tenni a gyűrűiteket egymás neve, egy dátum vagy akár egymás ujjlenyomata.

img_1048.JPG

Karikagyűrűpár belső véséssel, Saját készítés, Fotó: Sárosi Brigitta

 

Kevés olyan hölggyel találkoztam aki egy gyémántra nemet tudott volna mondani :D A karikagyűrűbe csakis gyémántot vagy drágakövet ajánlok, mert ezek bírják a gyűrűdést és még 100 év múlva is szépen fognak kinézni. A cirkóniás gyűrűt jobb elfelejteni, maximum 5 évet bír ki és utánna nem hogy nem lesz szép, hanem kifejezetten csúnya lesz. Ha köves gyűrűt szeretnél akkor inkább legyen egy pici gyémánt benne mint 10 utánzat. A kövek befoglalásának több módja van amivel akár kifejezetten egyedi megjelenést lehet elérni. Ehhez természetesen egy tapasztalt ékszerészre lesz szükségtevere_feher_4.jpg

Fehérarany gyűrűpár gyémántokkal "Tevere", Saját kollekció

maros_feher_1.jpg

Fehérarany gyűrűpár gyémántokkal "Maros", Saját kollekció

 

Több szín

Gyűrűitek készülhetnek több színű aranyból. Leggyakrabban a sárga és fehér arany kombinációját szokták kérni. Ezeknél a gyűrűknél is általában a képzelet és a pénztárca szabja a határokat. Végtelen számú kombinációs lehetőség van. Véleményem szerint nem érdemes túlkombinálni a dolgot, hisz ha nincs nagy jelentés a dolog mögött akkor kicsit felesleges bonyolítás az egész és nem biztos, hogy ami ma tetszik az 10 év múlva is tetszeni fog. Itt is érdemes a "kevesebb néha több" gondolatot szemelött tartani.

 

fullsizerender_4.jpg

Több színű aranygyűrű pár, Saját készítés

 

Minden párnak azt szoktam javasolni, hogy a klasszikusan kialakult formáktól csak abban az esetben térjünk el ha az indokolt. Nem véletlenül alkultak ki ezek a fazonok, hisz ezek a legkényelmesebbek. Gyűrűiteket mindennap hordani fogjátok így fontos, hogy kényelmesek legyenek. Természetesen egyedi dolgokat is meg lehet oldani, de fontos, hogy gondos tervezés előzze meg és az aranyszabály amit nem szabad elfelejteni: A kevesebb néha több.

 

Ismerd meg a hölgyek legjobb barátját

fullsizerender_2.jpg

Két darab 1 karátos briliáns foglálás elött, Saját fotó

 

Nagy titkot nem árulok el vele, hogy ez nem más mint a GYÉMÁNT.

A gyémánt a terméselemek osztályán belüli széncsoporthoz tartozó ásvány és egyben a legjelentősebb drágakő. Ezt fizikai és kémiai tulajdonságainak köszönheti, hiszen a legkeményebb természetben előforduló ásvány (a nagyon ritka wurtzit-bórnitritet és a lonsdaleitet leszámítva), átlátszósága és fénye tökéletes, fénytörése és színszórása a legmagasabb fokú. Ugyanakkor rajta kívül nincs más drágakő, amely csak egyetlen elemből állna: a gyémánt szénatomokból áll, a szén egy allotróp módosulata (vö. grafit). Rendkívül nagy keménysége miatt ipari felhasználása széles körű.

Forrás: Wikipédia

Egy gyémánt értékének meghatározásához szakértő kell, ehhez nem fér kétség, ez a felirat a gyémántőzsde falára is ki van írva, pedig ott ritka a laikus. Na, de nézzük mik azok az alapvető jellemzők amikkel azért érdemes tisztában lenni. Ez nem sok, bár annál öszetettebb dolog, mindösszesen 4 tulajdonság. A szín, tisztaság, súly és csiszolás. Ezt szokták 4C-nek hívni mert angolul: colour, clarity, carat, cut. Ha ezt a négy dolgot pontosan meg tudod állapítani akkor irány Antwerpen :D

Szín (colour)

Ha gyémántról van szó, általában a ragyogóan csillogó fehér szín jut az eszünkbe. Pedig gyémánt a szivárvány összes színében előfordul, ez a linken Langerman Diamonds sok szépet lehet találni. Ezek a legritkábbak és gyakran a legdrábbak is. Ezeket leszámítva annál értékesebb egy kő minnél fehérebb. A leggyakrabban a sárgás szín felé hajlanak a kövek. Tehát egy fehér gyémánt színe alatt azt értik, mennyire áll közel vagy távol a tökéletes fehér és sárga közt. Az alábbi kategóriákba lehet besorolni:

 • D, E (River) – kitűnő fehér
 • F, G (Top Wesselton) – finomfehér
 • H (Wesselton) – fehér
 • I, J (Top Crystal) – gyengén árnyalt fehér
 • K, L (Crystal) – árnyalt fehér
 • M, N (Top Cape) – gyengén sárgás
 • O, P (Cape) – sárgás
 • Q, P (Light Yellow) – gyengén sárga

 fullsizerender_3.jpg

Fekete gyémántos arany gyűrű, Saját készítés

Tisztaság (clarity)

A tisztaság fél egészség, nincs ez másképp itt sem! Minnél tisztább egy kő annál többet ér. A drágakövekben gyakran fordul elő zárvány, repedés, stb. A köveket 10x nagyítóval vizsgálva különböző kategóriákba lehet sorolni

 • IF (Internal Flawless) - 10x nagyítóval sem látni benne zárványt
 • VVS (Very very small) - Nagyon nagyon kis zárványok, csak 10x nagyítóval lehet látni
 • VS (Very small) - Nagyon kis zárványok, csak 10x nagyítóval lehet látni
 • SI (Small Inclusions) - Kis zárványok, csak 10x nagyítóval lehet látni
 • PI (Pique) - Közepes zárványok, szabad szemmel nehezen láthatóak
 • P II (Pique II) Nagy zárvány, zárványok, szabad szemmel láthatóak
 • P III (Pique III) Nagy zárvány, zárványok, szabad szemmel jól láthatóak

 

Súly (carat)

A gyémántok súlyát karátban mérik, minnél nagyobb a súlya annál értékesebb. Egy 1 karát az 200 miligramm, se több se kevesebb. Tehát egy 1 karátos kő 0,2 grammot nyom. Ez a karát viszont nem összetévesztendő az arany ötvözet finomságát jelző karáttal. Egy szabályos briliáns csiszolású 1 karátos gyémánt átmérője 6.4 mm

Csiszolás (cut)

A gyémántok egyedülálló módon képesek a fényt megtörni, azaz alakotó színeire bontani. Ezt a tulajdonságát lehet a csiszolással fokozni. Az ideális kerek csiszolás a brilliáns forma. Ez a csiszolás 58 meghatározott formájú és szögű lapból áll. Az így csiszolt kő a ráeső fényt 100%-ban képes visszaverni. Ezt nevezik úgy, hogy tüze van a gyémántnak. Sok egyéb csiszolási formája is ismert: smaragdcsiszolás (csapott sarkú téglalap), princess (négyzet), ovális, Marquise vagy navette (hegyes ovális), pendeloque (körte) vagy briolett (csepp), szív alak. Minden más formát pedig fantázia csiszolásnak hívnak.

 250px-diamond_facets_svg.pngBriliáns csiszolás, Forrás: Wikipédia

Ezek után már remélem Te is könnyen meg tudod állapítani ha azonos áron kínálnak neked egy briliáns csiszolású 1 CT, TW-VVS követ és egy 1 CT, LY-PI követ akkor melyiket válaszd. Vagy még sem?! Semmi gond, hisz ahogy az elején említettem, a gyémánthoz szakértő kell! Ha bizonytalan vagy a témában keress engem és kérdezz bátran.

U.i.: Ha pedig mégtöbbet szeretnél tanulni, keressd őket V-pearl . Én is náluk szereztem az ékszerbecsüsi képzettségem

 

 

 

Amit az aranyról érdemes tudni

88736_1237785299.jpg

 

Az arany több mint 6000 éve a társunk az életben. Ez idő alatt jelentése egybeforrt az Isteni erővel, a hatalom és gazdagság szimbóluma lett. Népek és kultúrák emelkedtek fel vagy épp tüntek el miatta. 

Az arany a természetben elemi állapotban előforduló, a történelem kezdetei óta ismert, jellegzetesen sárga nemesfém, a periódusos rendszer 79.eleme. Vegyjele Au. Latin neve: Aurum

Forrás:Wikipédia

Az arany tiszta állapotában igen képlékeny, jól nyújtható fém. Kevesen tudják, hogy 1 gramm aranyból 2 kilométer hosszzú drótot lehet készíteni. Ebből adódóan az arany szín állapotában ékszerek vagy használati tárgyak készítésére nem igazán alkalmas. 

Hogy keményebbé tegyük más fémekkel kell ötvözni. Az aranyötvözetekben lévő színarany mennyiségét finomsági fokokban határozzuk meg ami összefügg a karát jelöléssel. A színaranya a 24 karát. A leggyakoribb ötvözetei a 22, 18 és 14 karát. Nézzük mit is jelentenek ezek pontosan:

A 22 karátos arany ötvözet finomságát, azaz színarany tartalmát a következőképpen számolhatjuk ki:

22 / 24 = 0,916 tehát 1 gramm 22 karátos arany 0,916 gramm színaranyat tartalmaz

A 18 karátos arany ötvözet: 18 / 24 = 0,750 tehát 1 gramm 18 karátos arany 0,750 gramm színaranyat tartalmaz

A 14 karátos arany ötvözet: 14 / 24 = 0,583 tehát 1 gramm 14 karátos arany 0,583 gramm színaranyat tartalmaz

Az arany színét az ötvöző anyagként mellé került fém befolyásolja. Így többnyire 3 féle színű aranyat szoktunk megkülönböztetni: Sárga, Fehér és Rozé

img_9871.jpg

Fehérarany gyűrű készítés közben - Németh Bálint

 

Egy azonos súlyú 14 karátos fehérarany és sárgaarany gyűrű színarany tartalma pontosan megegyezik, színbeli különbségüket csupán az ötvöző anyag adja.

Hogy a fehérarany kissé sárgás színét kiküszöböljük, ródium bevonattal szoktuk ellátni. A ródium a platina fémek közé tartozik, kemény felületet és magas fehér színű fényt ad az ékszereknek. Tudni kell azonban, hogy ez csak egy felületi bevonat ami idővel a használat miatt lekophat. Érdemes ezért pár évente megújíttatni.

Manapság gyakran lehet találkozni, titán, acél vagy épp kerámia gyűrűkkel. Az arany gyűrűk az előbb felsorolt társaiknál sok-sok szempontból jobb választás. Méretre állíthatók, nemesfémből készülnek és szimbolikájukban is sokkal jobban illenek ahoz, amiért hordjuk őket. Nem hiszem, hogy véletlenül társítanák az Isteni erővel. Még egy dologot ne felejtsünk el: az arany mindig is érték volt és érték is lesz.

 

Milyen karikagyűrűt válasszunk?

img_9776.jpg

Ha az esküvői torta nem úgy sikerül mint terveztétek az is kellemetlen dolog, de sokkal feledhetőbb emlék ahhoz képest mintha a gyűrűkkel lenne van valami gubanc. Hogy veletek ez még véletlenül se történhessen meg összeszedtem azokat a legfontosabb szempontokat, amiket feltétlenül át kell gondolni

Ha szeretnéd megtudni, hogy néz ki az a gyűrű ami hozzád illik, kattints a Tesztre, válaszolj 6 egyszerű kérdésre és én megmutatom,hogy néz ki a gyűrűd:

→ Nagy Karikagyűrű Teszt ←

 

Hova menjünk?

Elsőre szinte mindenki a neten néz körül, hogy lássa mi is a választék. Ez sokat segíthet, hogy kialakuljon, mi az ami tetszik és az ami nem. Ezután érdemes élőben is körüljárni a témát. A plázás ékszerboltokban eladók dolgoznak nem ékszerészek ezért ott sok jóra ne számítsatok. Kérjétek inkább szakértő ember segítségét, hisz mégis csak egy életre szóló választásról van szó.

Miből legyen?

Én mindenképp azt javaslom, hogy nemesfém gyűrűt hordjatok, nem véletlenül használják több ezer éve ékszerek készítésére

A nemesfémek olyan fémek, amelyek – a nem nemes fémek többségével ellentétben – ellenállnak a korróziónak és a nedves levegő oxidáló hatásának. A nemesfémek ára – többnyire a földkéregbeli ritka előfordulásuk következtében – jellemzően magas. A nemesfémek közé az alábbi elemeket szokás sorolni : ruténium, ródium, palládium, ezüst, ozmium, irídium, platina és arany

Forrás: Wikipédia

Az ezüst viszonylag puha így ha karikagyűrű készül belőle, akkor számolni kell vele, hogy nem lesz olyan tartós mint az arany társai.

A platina itthon nem igazán terjedt el, kevesen foglalkoznak vele és ára jóval magasabb az aranyénál.

Az arany a legkézenfekvőbb megoldás. Lehet 14 és 18 karátos is. A karátszám jelöli, hogy mennyi színaranyat tartalmaz az ötvözet. Minnél magasabb a karátszám annál tisztább az arany, viszont annál puhább is. Mivel a karikagyűrű ki van téve a mindennapi használatnak így a legjobb választás a 14 karátos ötvözet. Itthon a legtöbb helyen ezt használják.

 

Milyen szinű?

Alapvetően három féle színt különböztetünk meg: sárga, fehér és rozé arany

fullsizerender.jpg

Három különböző színű aranygyűrű, Saját készítés

Tanácsos olyan színű gyűrűket választani ami passzol a már meglévő ékszerinkhez. Érdemes gondolni arra is, hogy a ékszerink közt a karikagyűrű örök darab lesz. Egy biztos, a sárga arany sose megy ki a divatból, így azzal nem tudunk mellé nyúlni.

Milyen fazonú?

A klasszikus gyűrűknek két fő csoportja van: négyzetes és féldomború keresztmetszettű

img_7154_copy.jpg

img_7040_copy.jpg

Négyzetes és féldomború gyűrűk, Saját kollekció

Ez a két fazon a legkedveltebb. Hordás szempontjából a féldomború ami hosszú távon a legkényelmesebb. A gyűrűk szélességét tekintve is sok lehetőség van. Ujjra húzva általában gyorsan eldől melyik áll jól vagy melyik kényelmes. A leggyakoribb a 5 és 6 miliméteres szélesség de nem ritka 4 vagy 3 milis sem.

Milyen méret?

Az a tapasztalatom, hogy annak a kéznek a gyűrűsujjára érdemes a kényelmes méretet választatni amin végleg hordani szeretnétek. Azért, hogy késöbb majd biztos kihízom vagy kifogyom nem szabad sem kisebbet sem nagyobbat venni, mert azt vagy elhagyjátok vagy iszonyatosan kényelmetlen lesz. Ha az évek alatt mégis változtatni kell a gyűrű méretén akkor az egy tapasztalt ékszerésznek nem okoz nagy gondot. A körbe köves fazonú gyűrűk kivételek ez alól, azoknál nem lehet később méretet állítani. Ezt érdemes azért a választásnál belekalkulálni.

Kő legyen benne?

Kevés olyan hölggyel találkoztam aki egy gyémántra nemet tudott volna mondani. Én el tudok képzelni egy szép férfi gyűrűt is amiben mondjuk fekete gyémántok vannak, de az urak közt kifejezetten ritka aki kövekkel szeretné gyűrűjét díszíteni. A karikagyűrűbe csakis gyémántot vagy zafírt ajánlok, mert ezek bírják a gyűrűdést és még 100 év múlva is szépen fognak kinézni. A cirkóniás gyűrűt jobb elfelejteni, maximum 5 évet bír ki és utánna nem hogy nem lesz szép, hanem kifejezetten csúnya lesz. Ha köves gyűrűt szeretnél akkor inkább legyen egy pici gyémánt benne mint 10 utánzat.

Vésés?

Vésés kerülhet kívülre vagy belülre is. Ha kívülre kerül a vésés akkor ott idővel megkopik, ha ilyenben gondolkodtok akkor érdemes már eleve úgy tervezni a gyűrűt, hogy a minta olyan mély legyen ami az időnek ellenáll. Ez inkább technikai kérdés amit az ékszerész fog megoldani. Belülre viszont kifejezetten ajánlani szoktam. Szerintem sokkal személyesebbé tudja tenni a gyűrűiteket egymás neve, egy dátum vagy bármi olyan gondolat ami összeköt benneteket.

fullsizerender_1.jpg

Belső ujjlenyomatos gyűrű, Saját készítés

 

Mennyibe kerül?

Egy valamire való tartós karikagyűrű párt amiből nincs az anyag kispórolva, nem üreges, azt átlagosan 160.000 Forintért már lehet készíttetni. Nyilván sok függ a méretektől, fazontól is de ha valóban olyan gyűrűket szeretnétek amik egy életen át elkísérnek akkor ezzel az árral már tudtok kalkulálni. Persze ettől az ártól lefele és felfele is lehet eltérés, de ha egy pár gyűrű ára jócskán ez alatt van akkor ott már gyanakodni kell, hogy valami nem stimmel. Véleményem szerint egy esküvőnél sok mindenen lehet és szokszor kell is spórolni, de a gyűrűk azok amiken nem éri meg!

Törtarany?

Ha van otthon vagy a családban bármilyen nem használt arany ékszer, fél pár fülbevaló vagy szakadt lánc akkor azt érdemes összeszedni, mert sokat tudtok vele spórolni. A gyűrűk árának nagyrészét általában az alapanyag azaz az arany ára teszi ki. Attól, hogy más színű az arany amitek van mint amit szeretnétek nem kell tartani, mert ilyenkor csak a hozott "törtarany" színarany tartalmát nyerjük ki belöle ami minden esetben sárga színű.

Remélem sikerült a felmerülő kérdésekre választ adnom, ha még lenne kérdésetek a témával kapcsolatban keressetek bátran

Ha szeretnéd kipróbálni a A Nagy Karikagyűrű Tesztet kattints a linkre:

Nagy Karikagyűrű Teszt ←  kattints, tesztelj és nézd meg mi illik hozzád

 

www.nemethkarikagyuru.hu

Facebook: https://www.facebook.com/nemethkarikagyuru/

Telefon: 06 20 436 65 91

img_9692.jpg

Németh Bálint - Karikagyűrű Szakértő

 

A karikagyűrű története

img_7343_copy.jpg

                                               "Tevere" Karikagyűrű pár, Arany és Gyémánt, Saját kollekció,

A karikagyűrűk története és szimbolikája sok ezer évre nyúlik vissza. Anyaghasználata és hordása is sok változáson ment keresztül mire elnyerte mai formáját.

A karikagyűrű jelentése

A kör az égi világ szimbólumaként a folyamtosságot, örökkévalóságot, védettséget és egyenrangúságot jelenti. A gyűrű alakja a végtelenre utal, zártsága pedig jól szimbolizálja a kapcsolódást, kötődést egy másik emberhez. Ez a két jelkép egymást erősítve jelenik meg a karikagyűrűknél és lesz a férfi és nő örök szerelmének szimbóluma.

Története

A karikagyűrűk Kr.e 4000 körül jelentek meg Egyiptomban. Elsőként növények leveleiből, bőrből, csontból készült majd ezután fémből.
Nagy Sándor hódításai révén jutott el ez a szokás Rómába. Itt először vasból készültek ami a szerelem helyett inkább a birtoklást szimbolizálta "Anulus Pronobus" néven, idővel felváltották az ezüst és arany gyűrűk. A gyűrűk belséjébe való vésés itt kezdik használni.

 

unnamed-5.jpg          Intaglio Gyűrű, OMONOIA (harmónia) Arany és vésett onyx, 3 .Század, Róma, Forrás: Ismeretlen

Európai elterjedése a középkorban ment végbe. Sokáig csak a szerelmespár női tagja hordott gyűrűt. Eleinte gazdagon díszített gyűrűk voltak kedveltek, majd a 13. században az egyház betiltja a díszes gyűrűket és megjelennek az egyszerűek, melyeket már mindkét fél viselt.

 

static1_squarespace_com3.jpg                        Arany gyűrű, 16. Század, Forrás: Met Museum of Art

static1_squarespace_co3m.jpgReneszánsz Feliratos Gyűrű “PROVIDENCE DIVINE HATH MADE THEE MINE” Arany, 17.Század, Anglia,            Forrás: Met Museum of Art

A 19. századra a gyűrű lesz a legfontosabb jelképe a szerlmeseknek így sok addig használt jegyajandék eltűnik mint például a jegykendő.

A lányok udvarlóiktól gyakran szív motívummal vagy kövekkel díszített ezüst gyűrűt kaptak. Előfordult, hogy egy kelendőbb hölgy akár több udvarlójának gyűrűjét is hordta. A legkitartóbb udvarló igyekezett ezt gyorsan egy arany gyűrűre cserélni, hogy biztosítsa pozícióját. A karikagyűrűk csak az esküvő napján kerültek fel az ujjakra.

A 20. századra kialakult, hogy a vőlegény egy darab általában köves gyűrűvel megkéri a hölgy kezét majd az esküvőn mindketten egy-egy karikagyűrűt húznak egymás ujjára.


Hol hordják?

Egyiptomból ered a bal kéz gyűrűsujjának a használata, mert úgy tartották, hogy ennek az ujjnak a vénája közvetlen kapcsolatban van a szívvel Késöbb ezt a Rómaiak is átvették majd a középkorban a "Vena Amoris" névet kapta.

_la_vena_amoris_by_mauricio_toussaint.gif

                                                      A "Vena Amoris" ábrázolása


A bal kézen hordott gyűrű mellett szól még sok praktikus érv is. Az emberek többsége jobbkezes, ezzel a kézzel fogja meg a kilincset, a szerszámokat,  így ha a bal kezünkön hordjuk sokkal kisebb erőhatásnak és kopásnak van kitéve. Bal kezes embereknél természetesen lehet hogy a jobb kéz amit ritkábban használ, a lényeg hogy ne az aktívabb kezünkön hordjuk. Férfiak esetében kézfogásnál is zavaró lehet gyűrű, érdemes erre is gondolni.


Tudni kell, hogy a két kezünk gyűrűsujjai eltérő méretűek, tehát ami jó a balra szinte biztos, hogy nem lesz jó a jobbra. Érdemes kiválasztani azt a kezet amin végleg viselni fogjuk és arra készíttetni a gyűrűt, így magunkat is és az ékszerészt is sok gondtól tudjuk megszabadítani.

Legyen jobb vagy balkézen, aranyból vagy vasból a legfontosabb, hogy boldogan viseljétek és ne felejtsétek a karikagyűrűitek mindig az egymás iránt érzett örök szerelmeteket fogja szimbolizálni.