Németh Bálint - Karikagyűrű-szakértő 06 20 436 65 91

Németh Karikagyűrű

Ezúttal is ott voltam a Wedding Pop-up Bazáron!

2019. március 10. - nebalint

Március 2-án velem is találkozhattatok a 10. Wedding Pop-up Bazáron a The Studios-ban.

Köszönöm Mindenkinek, aki eljött! Remélem, jól éreztétek magatokat, és választ kaptatok az összes karikagyűrűkel kapcsolatos kérdésetekre! :) Ezúttal is, nagyon jól sikerült az expo! Örültem, hogy ilyen sok régi, és persze új ismerőssel találkozhattam. Szuper volt beszélgetni Veletek!

Az eseményről az M2 stábja is tudósított. A riportban az idén leginkább keresett karikagyűrű típusokat mutattam be. Nézzétek meg a videót:

Néhány fotóm a Wedding Pop-up Bazár, exkluzív esményéről:

52890273_492674497930328_113293862809632768_n.jpg

52893175_328289447688895_3985524742093275136_n.jpg

53121589_539675513220723_665153282959736832_n.jpg

53231485_2131491280305258_3996763065189138432_n.jpg

Személyes időpont foglaláshoz hívjátok a következő számot: 06 20/ 436 6591. �

Interjú készült velem!

A velem készült interjúért kattints ide!

Borbély Gabriella, a Jewellery Page bloggere interjút készített velem, a saját műhely-üzletem megnyitása kapcsán. A cikkből sok mindent megtudhattok rólam. Mesélek többek között arról is, hogy miért lettem ékszerész, mit szeretek legjobban ebben a szakmában és milyen eredményeimre vagyok a legbüszkébb eddigi munkám során. Ha szeretnél jobban megismerni, a közös munka megkezdése előtt: irány a link!

Köszönet az interjúért Gabriellának!

img_9934.jpg

Esküvői stílusok és a hozzájuk passzoló gyűrűk

Mindig tengerparti esküvőről álmodoztál? Esetleg a borvidékek hangulata áll közelebb hozzád? A hagyományos lagzikat kedveled, vagy ellenkezőleg, valami modernebbre vágysz? Manapság rengeteg esküvői stílus és tematika közül választhattok! Új posztomban a legnépszerűbb variációkhoz ajánlok karikagyűrűket!

1. Esküvő a fák alatt

A ceremóniát, a vacsorát vagy épp a bulizást sokan szeretnék egy kerthelyiségben, parkban, esetleg erdei környezetben tartani. A napsütés és a meleg elől védelmet nyújtanak az árnyas fák. A természet szabadságot, meghittséget és belsőséges hangulatot sugároz. A sok zöld, az apró lámpások, a rusztikus dekoráció, a natúr anyagok és a természetes fények egyszerű eleganciát árasztanak. Pont, mint a mesékben! Ha Ti is ilyen stílusú esküvőre vágytok, akkor olyan gyűrűket ajánlok, amiknek a formavilága, a felületkialakítása vagy az egyedi gravírozása dominál. Emellett kevesebb drágakőben gondolkodnék.

erdo.jpg

2. Ceremónia a tengerparton

Kristálytiszta víz, gyönyörű part, lágy szellők és nyugalom… Ha egzotikus tengerparti esküvőt vagy romantikus tóparti ceremóniát szeretnétek, akkor tökéletes választás lehet a fehérarany gyűrűpár. Ez a szín nagyszerűen fog passzolni a világos árnyalatokhoz és a légies dekorációhoz. A fényes felület, amit egy-két apró gyémánt díszít, a víz csillogására emlékeztethet. A tenger hullámzása pedig visszaköszönhet, például a gravírozott ujjlenyomatotokban. A féldomború kialakítást javaslom, ami egyszerre nyújt kényelmes viseletet, illetve a lágy formavilág miatt, passzol ehhez a tematikához!

tenger.jpg

3. Esküvő a kastélyban

Ha a Nagy Napon egy kis fényűzésre, csillogásra és történelmi bájra vágytok, akkor ideális választás lehet számotokra egy vidéki kastély. A díszudvarban tartott eskü, a közös fotózkodás a kertben, illetve a vacsora az impozáns szalonban igazi királynői hatást kelt! Ideális ez az esküvői stílus, ha a saját tündérmesétek átélése a cél! Nyugodtan választhattok díszesebb gyűrűket: színes köveket, ornamentikus gravírozást vagy különböző színű aranyból készült darabokat. Keressetek bizalommal, és tervezzük meg együtt a látványos, ugyanakkor ízléses és elegáns karikagyűrűtöket!

kastely.jpg

4. Borvidéki romantika

Elvarázsolnak a hegyek, dombok lankái, a szőlőtökék és a különleges táj? Már tudjátok, hogy egy borvidék a tökéletes esküvői helyszín számotokra? Abszolút megértem, hiszen a kilátásnak, a térnek és a zöld környezetnek megvan a sajátos romantikája. A balatoni régió borászatai, az elmúlt években a házasulandó párok kedvelt célpontjaivá váltak. Ehhez az esküvői tematikához, kitűnően passzolnak a rozérarany ékszerek, amik a nyár esti koccintásokra fognak emlékeztetni benneteket. A domború kialakítás a szőlőszemekre, a fényes felület a borra utalhat. Az esküvő dátuma vagy egymás neve a gyűrűkbe gravírozva, még személyesebbé teheti a végeredményt!

borvidek.jpg

5. Vintage esküvő

Az utóbbi években, nagy divatnak örvend a régies stílus, a természetes anyagok, a pasztellszínek és a retro hangulat az esküvőkön. A mécsesek, a csipke és a szalag, vagy épp a hófehér porcelán, a virágfüzérek és a polaroid fotók igazi vintage összhatást keltenek. Ha ebben a tematikában gondolkodtok, elengedhetetlen kellék lehet egy stílusos veterán autó vagy robogó! Antik és koptatott bútorok segítségével pedig még látványosabbá válhat a dekoráció. A vintage stílushoz, klasszikus sárgaarany karikagyűrűpárt javaslok, féldomború kialakítással. Ez az a fazon, ami leginkább tükrözi a régi esküvők hangulatát.

vintagee.jpg

Forduljatok hozzám bizalommal: tervezzük meg együtt karikagyűrűiteket, a rátok szabott stílusban! Vegyétek fel velem a kapcsolatot: ITT!

A szöveget készítette: Borbély Gabriella – Jewellery Page

Személyre szabott szolgáltatások a tökéletes karikagyűrűkért!

Közös életetek során szeretnétek olyan gyűrűket viselni, amik valóban megfelelnek egyéni igényeiteknek? Sőt, nem lenne rossz az sem, ha egy számotokra fontos szimbólum vagy dátum is rákerülne az ékszerre? Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszoltatok, akkor jó helyen jártok!

Karikagyűrű-szakértőként nem csak az ékszerek elkészítésével foglalkozom: személyre szabott szolgáltatásokkal garantálom, hogy a végeredmény olyan lesz, amit egy életen át büszkén viseltek majd!

6 lépés az egyedi karikagyűrűkért:

 1. Kötetlen személyes tanácsadás

Első lépésként, fontos, hogy megismerjem, milyen elképzeléseitek vannak a tökéletes karikagyűrűkről. Egyeztessünk időpontot, és látogassatok el hozzám egy kötetlen hangulatú tanácsadásra, ahol egy finom kávé vagy üdítő mellett, közösen megtervezzük a gyűrűket! A személyes találkozón lehetőségetek nyílik arra, hogy elmondjátok ötleteiteket, illetve azt, hogy mi tetszik és mi az, ami kevésbé.

Tájékozódhattok a lehetőségekről és a költségekről, megnézhetitek a különböző gyűrűfajtákat, stílusokat és modelleket. Az ékszerek felpróbálása során, pedig fény derülhet a legfontosabb esztétikai és praktikus tényezőkre. Kiderül, melyik gyűrű az, amelyik valóban jól áll, ugyanakkor kényelmes is. Emellett szintén elengedhetetlen a pontos méret, illetve a kellő szélesség meghatározása.

1.jpg

 1. A karikagyűrűk megrendelése

 A személyes tanácsadást, és a konkrét tervezek felvázolását követően kerül sor a gyűrűk megrendelésére. Pontosítunk minden szükséges részletet, a költségeket és a határidőket. Itt szeretném megjegyezni, hogy a gyűrűk átvételkor, semmi esetre sem kerülnek majd többe, mint, amiben előzetesen megállapodtunk. Azaz, nincsenek rejtett költségek! Már a megrendeléskor, pontosan tudni fogjátok a végösszeget.

A karikagyűrűk elkészítéséhez, jelképesen a teljes ár 10%-ának kifizetésre lesz szükség. A műhelyben végzett munkát követően, a majdnem végleges állapotú ékszereket, a következő találkozón próbálhatjátok majd fel. Természetesen, a számotokra fontos határidőkhöz igazodva dolgozom, mert tudom, mennyire fontos nektek, hogy minden tökéletesen összeálljon az esküvőre.

2.jpg

 1. A gyűrűk elkészítése

Minden megrendelőm karikagyűrűjét magam készítem el, a saját műhelyemben. Hiszek az egyedi, kézzel alkotott darabokban, amiket – az első tervek felvázolásán keresztül, egészen az utolsó simításokig – én valósíthatok meg. Az, hogy egyedül viszem végig veletek ezt a folyamatot, több szempontból is előnyös. Amikor a műhelyben készítem majd az ékszereket, pontosan tudni fogom, hogy mit kértetek tőlem a személyes találkozón.

Mire legközelebb látjuk egymást, már a gyűrűkkel várlak benneteket, amik szinte teljesen elkészültek már. Az egyedi vésések és díszítések hiányoznak csak a felületről, illetve a drágakövek a gyűrűkből. Ezek a felpróbálás és az esetleges méretre igazítás után készülnek majd el.

3.jpg

 1. Próba, illetve az egyedi díszítések pontosítása

Nagyon fontos, hogy felpróbáljátok a gyűrűket, mielőtt bármiféle díszítés kerülne rájuk. Ez azért lényeges lépés mert, ha igazítani kell valamiért a körméreten, az még gond nélkül megoldható ebben a fázisban. Különösen fontos ez, abban az esetben, ha olyan gyűrűk mellett döntötök, amiket körbe végig vésés vagy kövek díszítenek.

A felpróbálás során véglegesítünk minden apró részletet. Meghatározzuk, hogy szeretnétek-e köveket a gyűrűkbe, ha igen, hány darabot, hova és milyen színben. Valamilyen egyedi minta, dátum, szó, esetleg egymás neve, még személyesebbé teheti az ékszereket! Sőt, akár az ujjlenyomataitok is belekerülhetnek a gyűrűkbe! Arról szintén ti dönthettek, hová kerüljön a vésés: a belső-, vagy a külső felületre?

4.jpg

 1. Utolsó simítások

Amennyiben szükséges, igazítok a méreten, az apró részleteken, majd a kért minták is belekerülhetnek a gyűrűkbe. Felkutatom, és megveszem a legszebb köveket, annak érdekében, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Természetesen, átadáskor minden drágakő mellé, megkapjátok azok eredetiség igazolását is, illetve egy 7 pontos tanúsítványt a garanciákról. Ellátom a gyűrűket fémjelzéssel, ami azt a célt szolgálja, hogy igazoljam az arany hitelességét.

A műhelymunka utolsó lépése: az ékszerek megtisztítása és kifényesítése. Az elkészült karikagyűrűket végül dokumentálom, befotózom, majd egyedi díszdobozba helyezem. Előre egyeztetett időpontban várlak titeket, hogy átadhassam az elkészült darabokat!

5.jpg

 1. A karikagyűrűk átadása

Számos párral, aki engem bíz meg gyűrűjük elkészítésével, mire az átadásra kerül a sor, már szinte baráti viszony alakul ki közöttünk. Köszönöm nekik az őszinteséget és a bizalmat, amivel megtisztelnek! Nagy öröm számomra, ha segíthetek valóra váltani a hozzám fordulók elképzeléseit. A gyűrűk átadása mindig szuper élmény, jó érzés látni, hogy elégedettek a munkámmal.

A jövőre nézve, elmondok minden lényeges tudnivalót a gyűrűk tisztításáról és az általam vállalt 7 pontos garanciáról (további infókért, keress bátran!), majd sor kerül a végösszeg kifizetésére. Távozás után pedig, ha további kérdésetek merülne fel az ékszerek karbantartásával kapcsolatban, ne habozzatok, megkeresni engem! Ti is személyre szabott karikagyűrűkre vágytok? Vegyétek fel velem a kapcsolatot ITT!

img_9690.jpg

A szöveget készítette: Borbély Gabriella – Jewellery Page

Milyen karikagyűrű illik hozzátok?

 

montazs.jpg

Szeretnétek megtudni, hogy milyen gyűrű passzol hozzátok?

Akkor van egy jó hírem! :) Készítettem egy tesztet, amit, ha kitöltötök, könnyedén megtudhatjátok, hogyan nézne ki a számotokra ideális gyűrű!

Kíváncsiak vagytok?

Nincs más dolgotok, mint a linkre kattintani, majd válaszolni 6 egyszerű kérdésre, ezután pedig azonnal megmutatom nektek a hozzátok illő gyűrűket!

Kalandra fel! Kattintsatok a linkre:

→ Nagy Karikagyűrű Teszt ←

Karikagyűrű típusok

fullsizerender_5.jpg

Karikagyűrűk készülőben, Saját fotó 

A karikagyűrűket a keresztmetszetük alapján két fő csoportba lehet sorolni: négyzetes és féldomború.

Négyzetes

Megjelenésében erre szokták mondani, hogy modern vagy egyszerű. Ez igaz is, mert ennél a fazonnál egyszerűbbet nem lehet készíteni. Az ilyen típusú gyűrűknek az ereje és a szépsége az egyszerűségükben rejlik.

A viszonylag nagy és sima felület alkalmas arra, hogy igény esetén akár bonyolultabb vésés is rákerüljön vagy például kövekkel díszítsük. A karikagyűrűk szélessége általában 4 és 6 milliméter közé tehető. Ha ez a fazon tetszik, a végső döntés előtt, mindenképpen próbáld fel, mert nem mindenki tartja kényelmesnek az ilyen típusú gyűrűt.

duna_arany_4.jpg

Négyzetes sárgaarany karikagyűrű pár "Duna" - Saját kollekció

narva_feher_2.jpg

Négyzetes fehérarany karikagyűrű pár briliánsokkal "Narva" - Saját kollekció 

Féldomború

Ez tulajdonképpen a klasszikus fazonú karikagyűrű. Előnye, hogy soha nem megy ki a divatból! Ha James Bond egyszer esküvőre adná a fejét, akkor tuti ilyen gyűrűje lenne! Ezzel a fazonnal, egyszerűen nem lehet mellényúlni! Természetesen az ilyen típusú gyűrűket is egyedibbé lehet tenni: vésés vagy kövek segítségével. A gyűrűk szélessége ebben az esetben is 4 és 6 milliméter között szokott alakulni. Ez a lehető legkényelmesebb fazonú gyűrű az összes közül! A féldomború keresztmetszetnek köszönhetően, szinte érezhetetlen hordás közben.

temze_arany_1.jpg

Féldomború sárgaarany karikagyűrű pár "Temze" - Saját kollekció

blanda_feher_3.jpg

Féldomború fehérarany karikagyűrű pár briliánsokkal "Blanda" - Saját kollekció

Természetesen a karikagyűrűk fazonjának csak a képzelet szab határt. Minden párnak azt szoktam javasolni, hogy a klasszikusan kialakult formáktól csak abban az esetben térjünk el, ha az indokolt. Nem véletlenül alakultak ki ezek a fazonok! Gyűrűiteket mindennap hordani fogjátok, így fontos, hogy kényelmesek legyenek. Természetesen egyedi dolgokat is meg lehet oldani, de fontos, hogy gondos tervezés előzze meg a kivitelezést.

Az aranyszabály pedig, amit nem szabad elfelejteni: a kevesebb néha több! Ha mégis egyedibbé szeretnétek tenni gyűrűiteket: itt olvashattok róla bővebben.

Ha további kérdéseitek merültek fel a témával kapcsolatban, keressetek bátran!

Mitől lesz egyedi a karikagyűrűd?

fullsizerender_1.jpg

Karikagyűrű belső ujjlenyomattal, Saját készítés

Ha a karikagyűrűtöket ékszerésznél készíttetitek, akkor valószínűleg kézzel fog készülni, így több lehetőségetek van, valami személyeset csempészni bele. Nézzük a legnépszerűbb lehetőségeket!

Vésés

A vésés, ami kerülhet a külső vagy a belső felületre is, még személyesebbé teheti a gyűrűtöket. Ha kívülre kerül, akkor ott idővel megkophat. Így amennyiben ebben gondolkodtok, érdemes odafigyelni a tervezésénél arra, hogy a minta elég mély legyen, és így ellenálljon az időnek. Egyébként ez inkább technikai kérdés, amit az ékszerésznek kell profin megoldani. Emellett kifejezetten ajánlani szoktam a gyűrűk belső felületének vésését. Szerintem sokkal személyesebbé teheti a gyűrűtöket egymás neve, ujjlenyomata, egy számotokra fontos dátum vagy bármi olyan gondolat és minta, ami összeköt benneteket.

img_1048.JPG

Karikagyűrűpár belső véséssel, Saját készítés, Fotó: Sárosi Brigitta

Kevés olyan hölggyel találkoztam, aki egy gyémántra nemet tudott volna mondani. :) Karikagyűrűbe én csakis gyémántot vagy zafírt ajánlok, mert ezek bírják leginkább a „gyűrődést”, így még 100 év múlva is gyönyörűek lesznek a kövek. A cirkóniával díszített gyűrűt jobb elfelejteni! Maximum 5 évet bír ki egy ilyen kő, utána nem csak, hogy nem lesz már szép, de kifejezetten csúnyává válik. Ha köves gyűrűt szeretnél, akkor inkább válassz egy apró gyémántot, mint 10 utánzatot!

A kövek gyűrűbe foglalásának több módja van, amivel akár kifejezetten egyedi megjelenést is el lehet érni. Ehhez természetesen egy tapasztalt ékszerészre lesz szükségetek.tevere_feher_4.jpg

Fehérarany gyűrűpár gyémántokkal "Tevere", Saját kollekció

maros_feher_1.jpg

Fehérarany gyűrűpár gyémántokkal "Maros", Saját kollekció

Több szín

Gyűrűitek készülhetnek egyszerre több színű aranyból is. Leggyakrabban a sárga- és fehérarany kombinációját szokták kérni. Ezeknél a gyűrűknél általában csak a képzelet és a pénztárca szab a határokat, hisz végtelen számú variációs lehetőség van. Véleményem szerint, azonban nem érdemes túlkombinálni a dolgot! Főleg akkor, ha nincs mögöttes jelentése, hiszen nem biztos, hogy ami ma tetszik, az 10 év múlva is tetszeni fog.

Érdemes a "kevesebb néha több" elvet szem előtt tartani!

fullsizerender_4.jpg

Többszínű aranygyűrű pár, Saját készítés 

Minden párnak azt szoktam javasolni, hogy a klasszikusan kialakult formáktól csak abban az esetben térjünk el, ha az indokolt. Nem véletlenül alakultak ki ezek a fazonok! Gyűrűiteket mindennap hordani fogjátok, így fontos, hogy kényelmesek legyenek. Természetesen egyedi dolgokat is meg lehet oldani, de fontos, hogy gondos tervezés előzze meg a kivitelezést. Az aranyszabály pedig, amit nem szabad elfelejteni: a kevesebb néha több!

Ismerd meg a hölgyek legjobb barátját!

fullsizerender_2.jpg

2 darab 1 karátos briliáns, foglálás elött, Saját fotó

Nem árulok el nagy titkot vele: ez nem más, mint a GYÉMÁNT!

A gyémánt a terméselemek osztályán belüli széncsoporthoz tartozó ásvány és egyben a legjelentősebb drágakő. Ezt fizikai és kémiai tulajdonságainak köszönheti, hiszen a legkeményebb természetben előforduló ásvány (a nagyon ritka wurtzit-bórnitritet és a lonsdaleitet leszámítva), átlátszósága és fénye tökéletes, fénytörése és színszórása a legmagasabb fokú. Ugyanakkor rajta kívül nincs más drágakő, amely csak egyetlen elemből állna: a gyémánt szénatomokból áll, a szén egy allotróp módosulata (vö. grafit). Rendkívül nagy keménysége miatt ipari felhasználása széles körű.

Forrás: Wikipédia

A gyémánt értékének meghatározásához szakértő kell, ehhez nem fér kétség – ez a felirat a gyémánttőzsde falára is ki van írva, pedig ott ritka a laikus. Na, de nézzük mik azok az alapvető jellemzők, amikkel azért érdemes tisztában lennünk. Összesen a gyémántnak csak 4 tulajdonságáról van szó, ami látszólag nem sok, ám ezek vizsgálata eléggé összetett. Az alapvető jellemzők: a szín, a tisztaság, a súly és a csiszolás. Ezt szokták 4C-nek hívni, ami az angol colour, clarity, carat, és cut szavakból származik. Ha ezt a 4 dolgot pontosan meg tudod állapítani, akkor irány Antwerpen! :D

Szín (colour)

Ha gyémántról van szó, általában a ragyogóan csillogó fehér szín jut legtöbbünk eszébe. Pedig a gyémánt a szivárvány összes színében előfordul: ezen a linken Langerman Diamonds sok szép darabot találhattok! A színes gyémántok a legritkábbak, emiatt pedig gyakran a legdrágábbak is. Ezzel szemben egyébként annál értékesebb egy kő, minél fehérebb. Érdekesség, hogy leggyakrabban a gyémántok színe a sárgás árnyalatok felé hajlik. A fehér gyémántok kategóriáján belül az alapján értékelik a köveket, hogy a fehér és a sárga szín közötti skálán hol helyezkednek el.

Az alábbi kategóriákat különböztetik meg:

 • D, E (River) – kitűnő fehér
 • F, G (Top Wesselton) – finomfehér
 • H (Wesselton) – fehér
 • I, J (Top Crystal) – gyengén árnyalt fehér
 • K, L (Crystal) – árnyalt fehér
 • M, N (Top Cape) – gyengén sárgás
 • O, P (Cape) – sárgás
 • Q, P (Light Yellow) – gyengén sárga

fullsizerender_3.jpg

Fekete gyémántos aranygyűrű, Saját készítés

Tisztaság (clarity)

A tisztaság fél egészség – nincs ez másképp itt sem! Minél tisztább egy kő, annál többet ér. A drágakövekben gyakran fordulnak elő hibák: például zárványok, repedések stb. 10-szeres nagyítóval vizsgálva a köveket különböző kategóriákba lehet sorolni:

 • IF (Internal Flawless) - 10x nagyítóval sem látni benne zárványt.
 • VVS (Very very small) - Nagyon-nagyon kis zárványok, csak 10x nagyítóval lehet látni.
 • VS (Very small) - Nagyon kis zárványok, csak 10x nagyítóval lehet látni.
 • SI (Small Inclusions) - Kis zárványok, csak 10x nagyítóval lehet látni.
 • PI (Pique) - Közepes zárványok, szabad szemmel nehezen láthatóak.
 • P II (Pique II) - Nagy zárvány, zárványok, szabad szemmel láthatóak.
 • P III (Pique III) - Nagy zárvány, zárványok, szabad szemmel jól láthatóak.

Súly (carat)

A gyémántok súlyát karátban mérik, és érthető módon, minél nagyobb a kő súlya, annál értékesebb. 1 karát 200 milligramm súlyú, se több, se kevesebb. Tehát egy 1 karátos kő 0,2 grammot nyom. Fontos: ez a „karát” azonban nem összetévesztendő aranyötvözet finomságát jelző „karáttal”. Egy szabályos briliáns csiszolású 1 karátos gyémánt átmérője 6.4 mm.

Csiszolás (cut)

A gyémántok egyedülálló módon képesek a fényt megtörni, azaz alkotó színeire bontani azt. A kőnek ezt a tulajdonságát szokás fokozni a csiszolással. Az ideális kerek csiszolás a briliáns forma. Ez a csiszolás 58 meghatározott formájú és szögű lapból áll. Az így csiszolt kő a rá eső fényt 100%-ban képes visszaverni. Ezt nevezik úgy, hogy tüze van a gyémántnak. Emellett sok egyéb csiszolási formája is ismert: smaragdcsiszolás (csapott sarkú téglalap), princess (négyzet), ovális, Marquise vagy navette (hegyes ovális), pendeloque (körte) és briolett (csepp), illetve a szív alak. Minden más formát pedig „fantázia csiszolásnak” neveznek.

 250px-diamond_facets_svg.pngBriliáns csiszolás, Forrás: Wikipédia

Ezek után már remélem, Te is könnyen meg tudod állapítani, ha azonos áron kínálnak neked egy briliáns csiszolású 1 CT, TW-VVS követ és egy 1 CT, LY-PI követ, akkor melyiket válaszd. Vagy még sem?! Semmi gond, hisz ahogyan az elején említettem: a gyémánthoz szakértő kell! Ha bizonytalan vagy a témában keress engem bátran és kérdezz nyugodtan!

+ TIPP: Ha pedig még többet szeretnél tanulni a témáról, akkor keresd a V-pearlt! Én is náluk szereztem az ékszerbecsüsi képzettségem.

Amit az aranyról tudni érdemes

88736_1237785299.jpg

Az arany több mint 6000 éve társunk az életben. Ez idő alatt jelentése egybeforrt az „Isteni erővel”, illetve a hatalom és a gazdagság szimbóluma lett. Népek és kultúrák emelkedtek fel, vagy épp tűntek el miatta. 

Az arany a természetben elemi állapotban előforduló, a történelem kezdetei óta ismert, jellegzetesen sárga nemesfém, a periódusos rendszer 79.eleme. Vegyjele Au. Latin neve: Aurum

Forrás: Wikipédia

Az arany tiszta állapotában igen képlékeny, jól nyújtható és puha fém. Kevesen tudják, hogy 1 gramm aranyból 2 kilométer hosszú drótot lehet készíteni. Ebből adódóan a színarany nem alkalmas ékszerek és használati tárgyak előállítására. 

Ahhoz, hogy keményebbé és ellenállóbbá tegyük, különböző fémekkel kell ötvöznünk. Az ötvözetekben lévő színarany mennyiségét finomsági fokokban határozzuk meg, ami összefügg a karát jelöléssel. A 24 karát jelöli a színaranyat. Leggyakoribb ötvözetei a 22, a 18 és a 14 karát. Nézzük mit is jelentenek ezek pontosan:

A 22 karátos aranyötvözet finomságát, azaz a színarany tartalmát, a következőképpen számolhatjuk ki: 22 / 24 = 0,916. Tehát 1 gramm 22 karátos arany 0,916 gramm színaranyat tartalmaz.

A 18 karátos aranyötvözet finomságának kiszámítása: 18 / 24 = 0,750. Tehát 1 gramm 18 karátos arany 0,750 gramm színaranyat tartalmaz.

A 14 karátos aranyötvözet színarany tartalmának kiszámítása: 14 / 24 = 0,583. Tehát 1 gramm 14 karátos arany 0,583 gramm színaranyat tartalmaz.

Az arany színét az ötvöző anyagként mellé került fém befolyásolja. A három legnépszerűbb szín, ha arany ékszerről van szó: a sárga, a fehér és a rozé.

img_9871.jpg

Fehérarany gyűrű készítés közben - Németh Bálint

Egy azonos súlyú 14 karátos fehér-, sárga- vagy rozéarany gyűrű színarany tartalma pontosan megegyezik. Színbeli különbségüket csupán az ötvözőanyag adja.

Azért, hogy a fehérarany kissé sárgás színét kiküszöböljük, ródium bevonattal szoktuk ellátni. A ródium a platina fémek közé tartozik, kemény felületet és magas fehér színű fényt ad az ékszereknek. Tudni kell azonban, hogy ez csak egy felületi bevonat, ami idővel, a használat miatt, lekophat. Ezért pár évente érdemes felkeresni egy szakembert, hogy megújítsa az ékszer felületét.

Manapság gyakran lehet találkozni, titán, acél vagy épp kerámia gyűrűkkel. Az aranygyűrű, azonban sok szempontból messze a legjobb választás mind közül. Méretre állíthatók, nemesfémből készülnek és szimbolikájukban sokkal jobban illenek ahhoz, amiért hordjuk őket. Nem hiszem, hogy véletlenül társítanák az „Isteni erővel”. Emellett nem szabad elfelejteni: az arany mindig is értékes volt és az is lesz.