Németh Bálint - Karikagyűrű-szakértő 06 20 436 65 91

Németh Karikagyűrű

Németh Karikagyűrű

Ismerd meg a hölgyek legjobb barátját!

2016. december 10. - nebalint

fullsizerender_2.jpg

2 darab 1 karátos briliáns, foglálás elött, Saját fotó

Nem árulok el nagy titkot vele: ez nem más, mint a GYÉMÁNT!

A gyémánt a terméselemek osztályán belüli széncsoporthoz tartozó ásvány és egyben a legjelentősebb drágakő. Ezt fizikai és kémiai tulajdonságainak köszönheti, hiszen a legkeményebb természetben előforduló ásvány (a nagyon ritka wurtzit-bórnitritet és a lonsdaleitet leszámítva), átlátszósága és fénye tökéletes, fénytörése és színszórása a legmagasabb fokú. Ugyanakkor rajta kívül nincs más drágakő, amely csak egyetlen elemből állna: a gyémánt szénatomokból áll, a szén egy allotróp módosulata (vö. grafit). Rendkívül nagy keménysége miatt ipari felhasználása széles körű.

Forrás: Wikipédia

A gyémánt értékének meghatározásához szakértő kell, ehhez nem fér kétség – ez a felirat a gyémánttőzsde falára is ki van írva, pedig ott ritka a laikus. Na, de nézzük mik azok az alapvető jellemzők, amikkel azért érdemes tisztában lennünk. Összesen a gyémántnak csak 4 tulajdonságáról van szó, ami látszólag nem sok, ám ezek vizsgálata eléggé összetett. Az alapvető jellemzők: a szín, a tisztaság, a súly és a csiszolás. Ezt szokták 4C-nek hívni, ami az angol colour, clarity, carat, és cut szavakból származik. Ha ezt a 4 dolgot pontosan meg tudod állapítani, akkor irány Antwerpen! :D

Szín (colour)

Ha gyémántról van szó, általában a ragyogóan csillogó fehér szín jut legtöbbünk eszébe. Pedig a gyémánt a szivárvány összes színében előfordul: ezen a linken Langerman Diamonds sok szép darabot találhattok! A színes gyémántok a legritkábbak, emiatt pedig gyakran a legdrágábbak is. Ezzel szemben egyébként annál értékesebb egy kő, minél fehérebb. Érdekesség, hogy leggyakrabban a gyémántok színe a sárgás árnyalatok felé hajlik. A fehér gyémántok kategóriáján belül az alapján értékelik a köveket, hogy a fehér és a sárga szín közötti skálán hol helyezkednek el.

Az alábbi kategóriákat különböztetik meg:

  • D, E (River) – kitűnő fehér
  • F, G (Top Wesselton) – finomfehér
  • H (Wesselton) – fehér
  • I, J (Top Crystal) – gyengén árnyalt fehér
  • K, L (Crystal) – árnyalt fehér
  • M, N (Top Cape) – gyengén sárgás
  • O, P (Cape) – sárgás
  • Q, P (Light Yellow) – gyengén sárga

fullsizerender_3.jpg

Fekete gyémántos aranygyűrű, Saját készítés

Tisztaság (clarity)

A tisztaság fél egészség – nincs ez másképp itt sem! Minél tisztább egy kő, annál többet ér. A drágakövekben gyakran fordulnak elő hibák: például zárványok, repedések stb. 10-szeres nagyítóval vizsgálva a köveket különböző kategóriákba lehet sorolni:

  • IF (Internal Flawless) - 10x nagyítóval sem látni benne zárványt.
  • VVS (Very very small) - Nagyon-nagyon kis zárványok, csak 10x nagyítóval lehet látni.
  • VS (Very small) - Nagyon kis zárványok, csak 10x nagyítóval lehet látni.
  • SI (Small Inclusions) - Kis zárványok, csak 10x nagyítóval lehet látni.
  • PI (Pique) - Közepes zárványok, szabad szemmel nehezen láthatóak.
  • P II (Pique II) - Nagy zárvány, zárványok, szabad szemmel láthatóak.
  • P III (Pique III) - Nagy zárvány, zárványok, szabad szemmel jól láthatóak.

Súly (carat)

A gyémántok súlyát karátban mérik, és érthető módon, minél nagyobb a kő súlya, annál értékesebb. 1 karát 200 milligramm súlyú, se több, se kevesebb. Tehát egy 1 karátos kő 0,2 grammot nyom. Fontos: ez a „karát” azonban nem összetévesztendő aranyötvözet finomságát jelző „karáttal”. Egy szabályos briliáns csiszolású 1 karátos gyémánt átmérője 6.4 mm.

Csiszolás (cut)

A gyémántok egyedülálló módon képesek a fényt megtörni, azaz alkotó színeire bontani azt. A kőnek ezt a tulajdonságát szokás fokozni a csiszolással. Az ideális kerek csiszolás a briliáns forma. Ez a csiszolás 58 meghatározott formájú és szögű lapból áll. Az így csiszolt kő a rá eső fényt 100%-ban képes visszaverni. Ezt nevezik úgy, hogy tüze van a gyémántnak. Emellett sok egyéb csiszolási formája is ismert: smaragdcsiszolás (csapott sarkú téglalap), princess (négyzet), ovális, Marquise vagy navette (hegyes ovális), pendeloque (körte) és briolett (csepp), illetve a szív alak. Minden más formát pedig „fantázia csiszolásnak” neveznek.

 250px-diamond_facets_svg.pngBriliáns csiszolás, Forrás: Wikipédia

Ezek után már remélem, Te is könnyen meg tudod állapítani, ha azonos áron kínálnak neked egy briliáns csiszolású 1 CT, TW-VVS követ és egy 1 CT, LY-PI követ, akkor melyiket válaszd. Vagy még sem?! Semmi gond, hisz ahogyan az elején említettem: a gyémánthoz szakértő kell! Ha bizonytalan vagy a témában keress engem bátran és kérdezz nyugodtan!

+ TIPP: Ha pedig még többet szeretnél tanulni a témáról, akkor keresd a V-pearlt! Én is náluk szereztem az ékszerbecsüsi képzettségem.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemethkarikagyuru.blog.hu/api/trackback/id/tr2612034273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása