Németh Bálint - Karikagyűrű-szakértő 06 20 436 65 91

Németh Karikagyűrű

Németh Karikagyűrű

A karikagyűrű története

2016. november 20. - nebalint

img_7343_copy.jpg

                                               "Tevere" Karikagyűrű pár, Arany és Gyémánt, Saját kollekció,

A karikagyűrűk története és szimbolikája sok ezer évre nyúlik vissza. Anyaghasználata és viselésének módja számos változáson ment keresztül, mire elnyerte mai formáját.

A karikagyűrű jelentése

A kör – az égi világ szimbólumaként – a folyamatosságot, az örökkévalóságot, a védettséget, illetve az egyenlőséget jelképezi. A gyűrű kerek alakja a végtelenre utal, a forma zártsága pedig jól szimbolizálja a kapcsolódást és a kötődést egy másik emberhez. Ez a két jelkép egymást erősítve jelenik meg a karikagyűrűknél, és lesz a férfi és a nő örök szerelmének szimbóluma.

Története

A karikagyűrűk Kr.e. 4000 körül jelentek meg, Egyiptomban. Az első darabok még különböző növények leveleiből, bőrből és csontból készültek, csak ezt követően tértek át a fémek használatára.


A karikagyűrű-viselés szokása Nagy Sándor hódításai révén jutott el Rómába, ahol először, "Anulus Pronobus" néven, vasból készítették őket. Ez a fém a szerelem helyett, inkább a birtoklást szimbolizálta, így idővel felváltotta az ezüst és az arany használata. A gyűrűk belső felületének vésése itt jelent meg először. 

unnamed-5.jpg          Intaglio Gyűrű, OMONOIA (harmónia) Arany és vésett ónix, 3. század, Róma, Forrás: Ismeretlen

Európában, a középkorban terjedtek el igazán a karikagyűrűk. Sokáig csak a szerelmespár női tagja viselt ilyen ékszert, melyek eleinte gazdagon díszített darabok voltak. A 13. században, azonban az egyház betiltotta a fényűző gyűrűket, így egyre nagyobb teret nyertek az egyszerű ékszerek, melyeket már mindkét fél viselt.

 

static1_squarespace_com3.jpgAranygyűrű, 16. század, Forrás: Met Museum of Art

static1_squarespace_co3m.jpgReneszánsz Feliratos Gyűrű “PROVIDENCE DIVINE HATH MADE THEE MINE”, Arany, 17. Század, Anglia, Forrás: Met Museum of Art

A 19. századra a karikagyűrű lett a szerelmesek legfontosabb jelképe, emiatt számos addig használt jegyajándék eltűnt, ilyen volt többek között a jegykendő is.

Hagyománnyá vált, hogy a lányok – gyakran szív motívummal vagy kövekkel díszített – ezüst gyűrűt kaptak ajándékba udvarlóiktól. Előfordult, hogy egy kelendőbb hölgy egyszerre, akár több kérőjének gyűrűjét is viselte. Így annak érdekében, hogy megerősítsék pozíciójukat, a legkitartóbb udvarlók igyekeztek az ezüstöt minél hamarabb arany ékszerre cserélni. A karikagyűrűk azonban, csak az esküvő napján kerültek fel a szerelmesek ujjaira.

A kövesgyűrűvel történő lánykérés a 20. században terjedt el világszerte. Továbbá ebben az időszakban szilárdult meg az a szokás, hogy a karikagyűrűt a párok az esküvő napján húzzák fel egymás kezére.


Hol hordják?

Az egyiptomiak úgy tartották, hogy a bal kéz gyűrűsujjának vénája közvetlen kapcsolatban áll a szívvel, emiatt itt viselték az érzéseiket szimbolizáló gyűrűket. Később, ezt a szokást a rómaiak is átvették, majd a középkorban a "Vena Amoris" néven vált elterjedté.

_la_vena_amoris_by_mauricio_toussaint.gif

A "Vena Amoris" ábrázolása

A bal kézen hordott gyűrű mellett számos praktikus érv is szól. Gondoljunk például arra, hogy az emberek többsége jobbkezes, (ezzel a kézzel fogjuk meg a kilincset, a szerszámokat stb.), így, ha a bal kezünkön van a gyűrű, sokkal kisebb erőhatásnak és kopásnak van kitéve.

Természetesen a balkezeseknek, inkább a jobb kéz gyűrűsujján ajánlott hordani az ékszert. A lényeg, hogy a kevésbé aktív kezünkön viseljük. Érdemes egyébként arra is gondolni, hogy kézfogásnál kimondottan zavaró lehet a gyűrű.

Fontos tudni, hogy a két kezünk gyűrűsujjai eltérő méretűek, tehát, ami jó a balra szinte biztos, hogy nem lesz jó a jobbra. A tökéletes karikagyűrű kiválasztásánál emiatt fontos szempont, hogy arra az ujjunkra készíttessük a gyűrűt, amelyiken ténylegesen viselni fogjuk később. Saját magunkat és az ékszerészt is sok gondtól kímélhetjük meg, ha előre gondolunk erre a szempontra is.

Legyen akár a jobb vagy a balkezeteken, aranyból vagy vasból, a legfontosabb, hogy boldogan viseljétek a karikagyűrűiteket! Ne feledjétek: ez az ékszer mindig az egymás iránt érzett örök szerelmeteket fogja szimbolizálni!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemethkarikagyuru.blog.hu/api/trackback/id/tr1711976330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása